Gluttony as a Fragment of an Adyghe Semiolinguistic World Picture
Abstract
Anzhela A. Kuvaeva (Maykop, Russian Federation)
This article presents the basics of sign formation in the framework of the Adyghe picture of the world, more precisely, in the framework of its gluttonic (gastronomic) fragment. The signs that denote the food preferences of the Adyghe ethnos are studied in all their diversity: as lexical units (nominations), paremiological structures (proverbs and sayings) and as integral elements of the utterance (proverbs-parables). Semiotics of the national image of the Adyghe culinary repertoire is presented in a panoramic way. The following results were obtained: 1) the gluttonic (gastronomic) fragment of the Adyge semiolinguistic picture of the world was described; 2) a repertoire of ethno-labeled gluttonyms has been identified, including gluttonymsinstrumentatives, gluttonyms-additives and gluttonyms-regulatives; 3) the value characteristics of the Adyge gluttonia, explicated in the semantics and pragmatics of national proverbs and sayings inducing the attitude of the Circassians to food, its preparation and consumption, are determined.
Key words: sign, picture of the world, gluttony, gastronomy, culinary repertoire, semiolinguistics, paroemia.
DOI 10.23683/1995-0640-2019-2-49-60
References
Адыгские пословицы и поговорки (с их толкованиями). Антологический свод адыгского фольклора / сост. Л.А. Гутова. Нальчик: Изд. отдел ИГИ КБНЦ РАН, 2016. 364 c.
Азаматова М.З. Адыгейская кухня. Майкоп: Адыгейское отд. Краснодарского кн. изд-ва, 1979. 28 с.
Астафурова Т.Н. Олянич А.В. Лингвосемиотика витальных потребностей: монография. Волгоград: Волгоградское науч. изд-во, 2011. 576 с.
Бараташвили Э.Э. Лингвосемиотика глюттонической коммуникации (на материале тюркоязычного гастрономического дискурса): автореф. … дис. канд. филол. наук. Волгоград, 2012. 23 с.
Барт Р. Избранные работы: Семиотика: Поэтика / сост., общ. ред. и вступ. ст. Г.К. Косикова. М.: Прогресс, 1989. 616 с.
Бижева З.Х. Культурные концепты в адыгской языковой картине мира: дис. … д-ра филол наук. Нальчик, 1999. 297 с.
Боваева Г.М. Знаки глюттонии в калмыцкой лингвокультуре. Этнокультурный ритуал жертвоприношений // Материалы междунар. науч. конф. «Русский язык в диалоге культур». Воронеж, 2010. С. 12 – 17.
Головницкая Н.П. Лингвокультурные характеристики немецкоязычного гастрономического дискурса: автореф. дис. … канд. филол. наук. Волгоград, 2007. 21 с.
Джамирзе Р.Г. Адыгейская кухня. Традиции и современность. [Электронный ресурс]. URL: http://www.litres.ru/pages/biblio_book/?art=24390308 (дата обращения 12.02.2019).
Дорохова Н.И. Лингвосемиотика среды обитания англоязычного этноса V – XV столетий: дис. … канд. филол. наук. Волгоград, 2013. 240 с.
Ермакова Л.Р. Глюттонические прагматонимы и национальный характер (на материале русской и английской лингвокультур): дис. … канд. филол. наук. Белгород, 2010. 240 с.
Захаров С.В. Лингвосемиотика англосаксонской глюттонии: автореф. дис. ... канд. филол. наук. Волгоград, 2008. 20 с.
Захарова А.С. Лингвосемиотика ихтиосферы в аспекте дискурсивных практик (на материале английского, немецкого, французского и русского языков): дис. … канд. филол. наук. Волгоград, 2016. 268 с.
Земскова А.Ю. Лингвосемиотические характеристики англоязычного гастрономического дискурса: дис. … канд. филол. наук. Волгоград, 2009. 310 с.
Казиев Ш., Карпеев И. Повседневная жизнь горцев Северного Кавказа в XIX веке. М.: Молодая гвардия, 2003. (сайт: http://lib.rus.ec/b/366608)
Кацунова Н.Н. Опыт лингвокогнитивного анализа метафор и идиом концепта food (на материале английского языка): автореф. дис. … канд. филол. наук. Иркутск, 2007. 20 с.
Леви-Стросс Клод. Структурная антропология / пер. с фр. Вяч. Вс. Иванова. М.: ЭКСМО-Пресс, 2001. 512 с.
Олянич А.В. Гастрономический дискурс в системе массовой коммуникации (семантико-семиотические характеристики) // Массовая культура на рубеже XX – XXI веков: Человек и его дискурс. М.: Азбуковник, 2003. С. 167 – 201.
Олянич А.В. Презентационная теория дискурса: дис. … д-ра филол. наук. Волгоград, 2004. 602 c.
Олянич А.В. Потребности – дискурс – коммуникация: монография. Волгоград: ИПК ФГОУ ВПО ВГСХА «Нива», 2014. 182 с.
Олянич А.В., Головницкая Н.П. Лингвокультурные характеристики немецкоязычного гастрономического дискурса: монография. Волгоград: ИПК ФГОУ ВПО ВГСХА «Нива», 2008. 180 с.
Реймер Ю.В. Лингвосемиотика вакхической культуры в русском и немецком языках: автореф. дис. … канд. филол. наук. Волгоград, 2011. 23 с.
Самохина Е.А. Репрезентация концептосферы «Land» в английской лингвокультуре: дис. … канд. филол наук. Волгоград, 2010. 244 с.
Сапиева С.К. Языковая картина мира как экспликация национальной ментальности адыгского этноса // Неофилология. 2017. Т. 3. № 3 (11). С. 28 – 37.
Симакова А.В. Особенности функционирования языковых реалий с семантикой ‘пища’ (на материале произведений Ч. Диккенса): автореф. дис. … канд. филол наук. Краснодар, 2011. 21 с.
Ундрицова М.В. Глюттонический дискурс: лингвокультурологические, когнитивно-прагматические и переводческие аспекты (на материале русского, английского, французского и греческогоязыков): дис. … канд. филол. наук. М., 2015. 290 с.
Янушкевич И.Ф. Лингвосемиотика англосаксонской культуры: дис. … д-ра филол. наук. Волгоград, 2009. 494 с.
References
Adygskiye poslovitsy i pogovorki (s ikh tolkovaniyami). Antologicheskiy svod adygskogo fol’klora, sost. L.A. Gutova. Nal’chik: Izd. otdel IGI KBNC RAN, 2016. 364 p. (In Russian).
Azamatova M.Z. Adygeyskaya kukhnya. Maуkop: Adygeyskoye otd.
Krasnodarskogo kn. izd-va, 1979. 28 р. (In Russian).
Astafurova T.N. Olyanich A.V. Lingvosemiotika vital’nykh potrebnostey:
monografiya. Volgograd: Volgogradskoye nauchnoye izd-vo, 2011. 576 p. (In Russian).
Baratashvili E.E. Lingvosemiotika glyuttonicheskoy kommunikatsii (na materiale tyurkoyazychnogo gastronomicheskogo diskursa): avtoref. dis. … kand. filol. nauk. Volgograd, 2012. 23 p. (In Russian).
Bart R. Izbrannyye raboty: Semiotika: Poehtika. Sost., obshch. red. i vstup. st. G.K. Kosikova. M.: Progress, 1989. 616 p. (In Russian).
Bizheva Z.H. Kul’turnyye kontsepty v adygskoy yazykovoy kartine mira: dis. … d-ra filol. nauk. Nal’chik, 1999. 297 p. (In Russian).
Bovayeva G.M. Znaki glyuttonii v kalmytskoy lingvokul’ture. Ehtnokul’turnyy ritual zhertvoprinosheniy. Materialy mezhdunar. nauch. konf. «Russkiy yazyk v dialoge kul’tur», Voronezh, 2010, pp. 12-17. (In Russian).
Golovnitskaya N.P. Lingvokul’turnyye kharakteristiki nemetskoyazychnogo gastronomicheskogo diskursa: avtoref. dis. … kand. filol. nauk. Volgograd, 2007. 21 p. (In Russian).
Dzhamirze R.G. Adygeyskaya kukhnya. Traditsii i sovremennost’. [Ehlektronnyy resurs] Available at: http://www.litres.ru/pages/biblio_book/?art=24390308 (accessed 12.02.2019). (In Russian).
Dorokhova N.I. Lingvosemiotika sredy obitaniya angloyazychnogo ehtnosa V-XV stoletiy: dis. … kand. filol. nauk. Volgograd, 2013. 240 p. (In Russian).
Yermakova L.R. Glyuttonicheskiye pragmatonimy i natsional’nyy kharakter (na materiale russkoy i angliyskoy lingvokul’tur): dis. … kand. filol. nauk. Belgorod, 2010. 240 p. (In Russian).
Zakharov S.V. Lingvosemiotika anglosaksonskoy glyuttonii: avtoref. dis. ... kand. filol. nauk. Volgograd, 2008. 20 p. (In Russian).
Zakharova A.S. Lingvosemiotika ikhtiosfery v aspekte diskursivnykh praktik (na materiale angliyskogo, nemetskogo, francuzskogo i russkogo yazykov): dis. … kand. filol. nauk. Volgograd, 2016. 268 p. (In Russian).
Zemskova A.Yu. Lingvosemioticheskiye kharakteristiki angloyazychnogo gastronomicheskogo diskursa: dis. … kand. filol. nauk. Volgograd, 2009. 310 p. (In Russian).
Kaziyev Sh., Karpeyev I. Povsednevnaya zhizn’ gortsev Severnogo Kavkaza v XIX veke. M.: Molodaya gvardiya, 2003. (sm. sayt: http://lib.rus.ec/b/366608). (In Russian).
Katsunova N.N. Opyt lingvokognitivnogo analiza metafor i idiom kontsepta food (na materiale angliyskogo yazyka): avtoref. dis. … kand. filol. nauk. Irkutsk, 2007. 20 p. (In Russian).
Levi-Stross Klod. Strukturnaya antropologiya. Per. s fr. Vyach. Vs. Ivanova. M.: EKSMO-Press, 2001. 512 p. (In Russian).
Olyanich A.V. Gastronomicheskiy diskurs v sisteme massovoy kommunikatsii (semantiko-semioticheskiye kharakteristiki). Massovaya kul’tura na rubezhe XXXXI vekov : Chelovek I yego diskurs. M., Azbukovnik, 2003, pp.167-201. (In Russian).
Olyanich A.V. Prezentatsionnaya teoriya diskursa: dis. … d-ra. filol. nauk. Volgograd, 2004. 602 p. (In Russian).
Olyanich A.V. Potrebnosti – diskurs – kommunikatsiya: monografiya. Volgograd: IPK FGOU VPO VGSHA «Niva», 2014. 182 p. (In Russian).
Olyanich A.V., Golovnitskaya N.P. Lingvokul’turnyye kharakteristiki nemetskoyazychnogo gastronomicheskogo diskursa: monografiya. Volgograd: IPK FGOU VPO VGSHA «Niva», 2008. 180 p. (In Russian).
Reymer Yu.V. Lingvosemiotika vakhicheskoy kul’tury v russkom i nemetskom yazykakh: avtoref. dis. … kand. filol. nauk. Volgograd, 2011. 23 p. (In Russian).
Samokhina E.A. Reprezentatsiya kontseptosfery «Land» v angliyskoy lingvokul’ture: dis. … kand. filol nauk. Volgograd, 2010. 244 p. (In Russian).
Sapiyeva S.K. Yazykovaya kartina mira kak ehksplikatsiya natsional’noy mental’nosti adygskogo ehtnosa. Neofilologiya, 2017, vol. 3, no. 3 (11), pp. 28-37. (In Russian).
Simakova A.V. Osobennosti funktsionirovaniya yazykovykh realiy s semantikoy ‘pishcha’ (na materiale proizvedeniy Ch. Dikkensa): avtoref. dis. … kand. filol nauk. Krasnodar, 2011. 21 p. (In Russian).
Undritsova M.V. Glyuttonicheskiy diskurs: lingvokul’turologicheskiye, kognitivnopragmaticheskiye i perevodcheskiye aspekty (na materiale russkogo, angliyskogo, francuzskogo i grecheskogo yazykov): dis. … kand. filol. nauk. M., 2015. 290 p. (In Russian).
Yanushkevich I.F. Lingvosemiotika anglosaksonskoy kul’tury: dis. … d-ra filol. nauk. Volgograd, 2009. 494 p. (In Russian).
Downloads
How to Cite
Issue
Section
License
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).